Gün Geçtikçe Kanser Yaygınlaşıyor
04 Nisan 2019

Plastik şişelerin zararları ile ilgili olarak yazılıp söylenebilecek pek çok şey vardır.En önemliside, plastik şişelerin hammaddesi bilindiği gibi bir petrol artığıdır.
Plastik şişelerin zararları, insan sağlığını doğrudan etkilemektedir.Yapısında yer alan ve sonradan katılan yüzlerce kimyasal madde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir.
Özellikle plastik şişelerin içine konan asitli içeceklerin (kolalı, gazlı içecekler, süt,meyve suları vb.)eritici etkisi ile bu kimyasallar plastikten koparak içeriğindeki içecek veya yiyeceğin özüne geçebiliyorlar. Bu durumda insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Özellikle sıcak yaz aylarında nakliye veya depolama sırasında güneş altında, yüksek sıcaklıklarda bekletilen bu plastik şişe ve kaplardaki asitli ve diğer içecekler 50-70 derecelere varan bir sıcaklıkta, plastikten ayrışan kimyasallarla karışmaktadır. İçecek veya yiyeceğin özüne geçen bu kanserojen maddeler ne yazık ki, soğutulsa bile zararlı etkilerini insan vüvudunda göstermektedirler.
Peki bu kimyasallar Nelerdir ?
Plastik şişelerin zararları hakkında bir de bu zararlara neden olan kimyasalları sayalım:
Plastik şişe ve kaplarda plastifiyan,(esnek yumuşak),stabilizan (sağlamlaştıran)homojenleştiren librifiyan(parlak ve şeffaf görüntü veren) boya, katalizör maddelerdir.
Plastik şişe ve kapların; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiğinde çok tehlikeli bir kanserojen olan BISFENOL-A (BPA) VE DİOKSİN maddesi ortama geçmektedir. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş ve Uluslar arası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından da açıklanmıştır.
Bisfenol-A ve Dioksinler vücuda girer ve vücutta yağ dokusunda depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir.
Sonuç, Öneri ve Uyarılarımız ;
Plastik şişelerin zararları ile ilgili alınabilecek önlemler vardır elbette.
-Özellikle hamileler,çocuklar ile 60 yaşınüzerindeki kişiler plastik şişe ve kaptaki yiyecek ve içecekleri tercih etmesinler.
-Sıcak çay,kahve vb. sıvıların sunulduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcılarınkullanımı yasaklanmalıdır.
-Tüm gıdaların (özellikle süt,meyve suyu) tüketiminde cam şişe ve kaplar kullanılmalıdır.
-Piyasa da plastik şişelerde satılan ve çok fazla tüketilen kolalı içeceklerin ,içerik analizleri yapılmalı ve sonuçları açıklanmalıdır.
Sağlıklı günler dileriz.